A D-mannose és a húgyúti fertőzések

A mannóz egy 6 szénatomos egyszerű cukor, ami szerkezetében nagyon hasonlít a glükózhoz. A mannóz természetesen megtalálható a gyümölcsökben, az almában, a narancsban, az áfonyában, az őszibarackban és a vörös áfonyában, de a szervezet is elő tudja állítani kis mennyiségben. Ráadásul étrend-kiegészítő formájában is hozzájuthatunk. Ez a D-mannose.

oszibarack-d-mannose

A különbség a mannóz és a glükóz között.

A szőlőcukor glikogénné alakul és a májban tárolódik, a test gyorsan elnyeli, ami egészségtelen, mivel magas glükózszinthez, így magas vércukorszinthez vezet. A mannóz viszont lassan szívódik fel a szervezetben, ráadásul nem vesz részt az anyagcsere folyamatokban, így a veséken keresztül kerül kiválasztásra és a vizelettel együtt távozik, ezért nem okoz vércukorszint-emelkedést.

A mannóz előnyei

A mannóz jó hatással van a bél baktériumflórájára, mivel olyan antibakteriális tulajdonsággal bír, ami megöli a kórokozókat a bélben. De nemcsak a béltraktusban, hanem a húgyutak esetében is, mivel gátolja az E. coli megtapadását a hólyag és a csövek falán. A mannóz gyulladás gátló is, ezért segíti a szövetregenerációt és így nagyszerűen lehet vele kezelni a gyomor és a bél fertőzéseit. A mannóz csökkenti a rheumatiod arthritis tüneteit is, de főként a húgyutak egészségéért felel.

Mannóz a húgyutakban

A mannóz megakadályozza, hogy a baktériumok megtapadjanak és elszaporodjanak a húgyutakon, így segítségével megelőzhetőek és kezelhetőek a húgyúti fertőzések. Mivel a mannóz a vizelettel távozik, így segítségével a húgyutakon levő baktériumoktól is megszabadulhatunk. A fertőzések során fogyasszunk belőle 2-3 óránként egy teáskanállal vízben feloldva.

Biztonságossága

A mannóz a természetben is jelen van. Kiegészítés formájában is teljesen biztonságos és nem mérgező. Azonban konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt használni kezdjük.

A D-mannose hívei állítják, hogy e szer fogyasztásával nagymértékben blokkolható az E. coli baktériumok terjedése és szaporodása, így a mannózzal megtisztíthatóak a húgyutak. Viszont a D-mannóz csak az E. colira hat, így más baktériumok továbbra is megtelepedhetnek a húgyhólyagban és a csövekben, amik ugyanúgy húgyúti fertőzéseket okozhatnak. A vörösáfonyalé ezzel szemben nemcsak az e. coli megtapadását gátolja, hanem más baktériumokét is, melyek megtelepedhetnének a húgyutakban.

Tanulmányok

Sajnos még elég kevés klinikai vizsgálatot végeztek a D-mannose hatását igazolandó. 1983-ban a Northwestern University Urulogy Research írásában megállapította, hogy a D-mannóz képes nagymértékben csökkenteni az E. coli baktérium mennyiségét a beoltott patkányokban. Michael Blue urulógus szerint a D-mannose a nők 81 %-ánál jelentett javulást. A férfiak esetében a D-mannose 100 %-os javulást hozott.

Az áfonyát vizsgáló tanulmányok eredményei egyöntetűen pozitív tapasztalatokról számoltak be. Egy 2008-as brit tanulmány szerint az áfonyalé megszüntette a fertőzést azon nők esetében, akinél már visszatérő probléma volt a húgyúti fertőzés. 

A D-mannose tehát csak annyiban került hátrányba a vörösáfonyalével szemben, hogy nem képes minden baktériumtörzset elpusztítani, csak azokat, melyeknek csillóik is vannak, mivel a D-mannose éppen azokat a csillókat pusztítja el, melyek a baktériumokat megtapadásukban segítenék.

Húgyúti panaszokra termékek itt!

Tőzegáfonya Extra 500mgtabletta 60db (BioCo)

Tőzegáfonya Extra 500mg tabletta 60db (BioCo)

Mindazoknak, akik kiemelt figyelmet fordítanak a húgyutak egészségének megőrzésére. extra magas tőzegáfonya tartalom tablettánként

Ár: 3790 Ft
Megnézem

D-Mannose 500 mg kapszula120db (NOW)

D-Mannose 500 mg kapszula 120db (NOW)

D-mannózt tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula a húgyútak egészségéért. A közkedvelt d-mannóz por kapszulás kivitelben.

Ár: 9475 Ft
Megnézem

CYS-Control forte 15db

CYS-Control forte 15db

Cys-Control Forte egy tőzegáfonya, D-mannóz és csarab valamint bifidobaktérium tartalmú étrend-kiegészítő cukorral és édesítőszerrel.

Ár: 5690 Ft
Megnézem
Vélemények (1)