A tőzegáfonya egyik legismertebb tulajdonsága a húgyúti fertőzések megelőzésében és kezelésében való hatékonysága. Az értékes tápanyagokban gazdag, lédús növény fogyasztásával hozzájárulhatunk a húgyutak egészségének fenntartásához és immunrendszerünk védekezőképességének megőrzéséhez.
A tőzegáfonya nagyjából 90%-át víz alkotja, a maradék rész rostokból, szénhidrátokból, fehérjékből vitaminokból, ásványi anyagokból és antioxidánsokból tevődik össze. Kalóriatartalma alacsony: tíz dkg nyers, cukrozatlan tőzegáfonya hozzávetőlegesen 45 kalóriát tartalmaz. A bordó színű, bogyós gyümölcs rendkívül gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik, fontos megemlíteni továbbá proantocianid és d-mannóz összetevőit - az utóbbi két összetevőnek köszönhető a tőzegáfonya húgyutak egészségének megőrzésében játszott szerepe.
A tőzegáfonya jelentős mennyiségű antioxidáns-tartalommal rendelkezik. Az antioxidáns vegyületek segítenek semlegesítenia szervezetünkben lévő szabadgyököket, amelyek károsíthatják a sejteket, gyorsíthatják az öregedési folyamatokat és gyengíthetik az immunrendszert. A magas antioxidáns-tartalmú élelmiszerek fogyasztásával sokat tehetünk szervezetünk betegségekkel szembeni védekezőképességének fenntartásához.
Az antioxidánsok mennyiségének mérésére az ORAC-skálát használjuk, amely az élelmiszerek oxigéngyök elnyelő kapacitását mutatja. A tőzegáfonya ezen a listán kiemelkedő helyet foglal el 9584-es ORAC-értékével, egyben megelőzi a kék áfonyát, a szilvát, a szedret, valamint a málnát. A tőzegáfonya tehát nem csupán finom, hanem egy igazi antioxidáns-bomba is!
A tőzegáfonya egyik legismertebb tulajdonsága a húgyúti fertőzések megelőzésében való hatékonysága. A gyümölcs proantocianid- és mannóz tartalmának köszönhetően gátolja a baktériumok megtapadását a húgyutak falán, ezáltal segíthet a betegségek megelőzésében vagy gyorsabb legyőzésében. Az antibiotikus és antioxidáns hatóanyagokban gazdag gyümölcs fogyasztásával továbbá hozzájárulunk a húgyhólyag természetes baktériumflórájának megőrzéséhez is.
A d-mannózt, mint hatóanyagot, önmagában is ajánlják a húgyúti fertőzések megelőzésére és kiegészítő kezelésére, s bár a cukormolekulák közé tartozik, nem szívódik fel a véráramlatba, így cukorbetegekis fogyaszthatják!
Teljes vitamintartalmának megtartásáért a tőzegáfonyát fogyaszthatjuk nyersen vagy fagyasztott szárításos eljárással készült formájában, melynek során a gyümölcs tápanyagértéke megmarad. Házilag is készíthetünk tőzegáfonya levet, melyet fogyaszthatunk magában, vagy felhasználhatjuk smoothie-k és sütemények készítéséhez. Amennyiben a felfázás megelőzésére vagy kiegészítő kezelésére szeretnénk alkalmazni, érdemes a magas koncentrációjú, tőzegáfonya-kivonatot tartalmazó kapszulák vagy tabletták közül válogatnunk.
A d-mannózt kapszula, tabletta vagy por formájában is fogyaszthatjuk. A d-mannóz port hozzáadhatjuk vízhez, cukrozatlan teához vagy natúr gyümölcsléhez.
Cys-Control Forte egy tőzegáfonya, D-mannóz és csarab valamint bifidobaktérium tartalmú étrend-kiegészítő cukorral és édesítőszerrel.
D-mannózt tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula a húgyútak egészségéért. A közkedvelt d-mannóz por kapszulás kivitelben.
Mindazoknak, akik kiemelt figyelmet fordítanak a húgyutak egészségének megőrzésére. extra magas tőzegáfonya tartalom tablettánként