A húgyúti fertőzésekről

National Institutes of Health szerint az Escherichia coli, az E. coli nevezetű baktérium okozza leggyakrabban a húgyúti fertőzéseket, hiszen az esetek 95 %-ban ez a baktérium jelenti a problémát. Ellentétben sok más mikroorganizmussal, melyek a húgyúti fertőzésekért felelősek az E. coli igen gyorsan növekszik és alkalmazkodik az adott feltételekhez. Ha a fertőzés tüneteit tapasztaljuk, akkor minél hamarabb fel kell keresnünk orvosunkat.

E-coli

A húgyúti fertőzés jelei és tünetei

Az E. coli okozta fertőzések leggyakoribb tünetei a fájdalom és égető érzés tapasztalása vizelés közben, ami miatt általában a gyulladt, fertőzött húgycső okolható. Szintén gyakori tünet a sürgős és gyakori vizelési inger és vizeletürítés, ami azt jelzi, hogy a fertőzés már elérte a húgyhólyagot is. A fertőzés hatására a húgyhólyag simaizma erőteljesebben és gyakrabban húzódik össze, mint normál esetben, éppen ezért tapasztaljuk azt, hogy megnövekszik a vizelési inger gyakorisága. Az emberek 75%-ánál e három tünet jelzi a húgyúti fertőzések megjelenését, más esetekben azonban megjelenhet a vér a vizeletben, valamint annak színe rendellenes, szaga kellemetlen, állaga pedig szemcsés vagy zavaros is lehet. A vér pedig már akkor is megjelenhet, ha a húgycsőben vagy a hólyagban az irritáció mértéke nagyobb mértéket ölt. A vér lehet könnyen azonosítható, de megjelenhet rögök formájában vagy rózsaszínes árnyalatban is. A fertőzések lehetnek gennyesek is, ilyenkor a vizelet zöldessé válik. 

A tünetek bizonyos mértékig arányban állnak a baktériumok növekedésével. Más baktériumtörzsektől eltérően az E. coli igen gyorsan terjed, így a tünetek néhány napon belül is súlyossá válhatnak. Azok a húgyúti fertőzések, melyek néhány hét alatt fejlődnek csak ki, valószínűleg nem az E. colival állnak kapcsolatban.

Amennyiben lázat, hidegrázást vagy hát- és deréktáji fájdalmat tapasztalunk, illetve hányingerünk van vagy hányunk, akkor azonnal menjünk a sürgősségi ügyeletre, mivel ritkán előfordulhat, hogy az E. coli eléri a veséket is, és ott egy úgynevezett pyelonephritist (vesemedence-gyulladást) okoz, ami maradandó vesekárosodáshoz vezethet.

Húgyúti panaszokra termékek itt!
Újdonság

Bioheal Tőzegáfonyaforte 70db

Bioheal Tőzegáfonya forte 70db

Kiemelkedően magas proantocianidin tartalma mellett (32 mg/2 kapszula) echinacea és aranyvessző kivonatot is tartalmaz, melyek hozzájárulnak az alsó húgyuti szervek egészségének megőrzéséhez, illetve segítik szervezetünk védekező rendszerének működését.

Ár: 2895 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!